Hvad skal du kigge efter, når du vil låne penge?

De fleste mennesker kommer på et tidspunkt til at låne penge i deres liv. Men hvad skal du egentlig kigge efter, når du låner penge? Det kan være forvirrende og skræmmende for mange, men frygt ej. Her i artiklen hjælper vi dig med at forstå, hvad der er vigtigt at notere sig, når du skal låne penge. Renten er nemlig ikke altafgørende, men heller ikke uvæsentlig.

Hvorfor låner banken dig penge?

Det er et spørgsmål, der er værd at stille sig selv for at forstå, hvor nogle er villige til at låne dig penge. Svaret er, at banken tjener på at låne dig et beløb, fordi du skal betale beløbet + en rente/gebyr tilbage. På den måde genererer banken et overskud, mens du får et ekstra og nødvendigt beløb mellem hænderne. Dermed er alle parter tilfredse. Men det er meget forskelligt, hvor dyrt det f.eks. er at låne 50.000 kroner, og du skal selvfølgelig finde et tilbud, der er så billigt for dig som muligt.

ÅOP

Mange tror, at renten er altafgørende, når man skal kigge efter, hvor dyrt lånet er. Men renten er kun en af de udgifter, der kan være – andre kan f.eks. være oprettelsesgebyrer eller administrationsomkostninger. Derfor kan et lån med en billig rente godt være dyrt. For at sikre fuld gennemsigtighed er det vedtaget ved lov, at banker og andre låneudbydere skal opgive en såkaldt ÅOP. Det står for ‘årlige omkostninger i procent’. ÅOP fortæller, hvor dyrt lånet egentlig er. Det betyder, at det er alle faktorer og udgifter lagt sammen. Derfor kan du sort på hvidt se, hvad det egentlig koster dig at tage lånet. Det gør ÅOP til det vigtigste parameter at kigge efter, når du vil låne penge.

Forskellige former for udgifter

ÅOP er et samlet regnskab for alle de forskellige udgifter, det koster at tage et lån. Selvom ÅOP er vigtigt, er det klogt, at du kender til forskellige former for gebyrer, så du ikke tager et lån, hvor du har overset noget.

Rente

Det mest kendte gebyr ved at tage et lån er renten. Renten er kendetegnet ved, at der pålægges et procenttal, som du skal betale ekstra. Renten kan være fast eller variere alt efter, hvilket lån du har taget. En høj rente er en vurdering af, at der er en mindre sandsynlighed for, at du betaler banken tilbage, mens en lav rente er tegn på stor tiltro til dig som kunde.

Oprettelsesgebyr

Ved visse lån koster det et beløb at oprette et lån. Dermed bliver det også en ekstra udgift. Det er selvfølgelig fordelagtigt at undgå, men hvis den samlede ÅOP er lav, kan det godt betale sig. Oprettelsesgebyret dækker den arbejdstid, som banken skal bruge på at oprette dit lån.

Administrationsgebyr

Administrationsgebyr er et månedligt gebyr til banken, som oftest er på mellem 15-35 kroner. Det kan virke banalt, men hvis du betaler af over længere tid, kommer du til at betale mange penge i administrationsgebyr. I den forbindelse er PBS-gebyr også værd at nævne, som er et lille beløb, der betales til betalingsservice hver måned, fordi du får lov at bruge deres tjeneste med automatisk betaling.

Sammenlign lån

Nu er du lidt klogere på, hvad der er værd at kigge efter, når du låner penge. Slutteligt er det selvfølgelig også væsentligt, hvor lang en tilbagebetalingsfrist du får. Heldigvis er der hjemmesider, som kan finde forskellige lån til dig og sammenligne dem efter dine behov. Dermed kan du få et fuldt overblik over de forskellige lån. Det giver dig mulighed for at låne penge med et overblik.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *